Recepta ràpida per fer una bona pasta casolana a l’ou

Sara i la pasta casolana

Ingredients:
100 g. de farina (blanca, millor 00) per a cada ou.

La mescla de farina i ous
FOTO 1. Prepareu la farina en una superfície llisa en forma de corona; trequeu i bateu els ous al centre. Amb una forquilla aneu incorporant la farina de l’interior de la corona als ous, fins que deixin d’estar líquids. Aleshores, amb les dues mans, afegiu tota la farina restant sobre la mescla.

Amassar
FOTO 2. Treballeu la massa amb les mans fins a aconseguir una barreja homogènia (humida, però no enganxosa). Si cal, afegiu-hi més farina.
FOTO 3. Reserveu la bola tapada amb un drap de cotó, netegeu i assequeu la superfície de treball, les mans, i torneu a posar la bola sobre la superfície. Amasseu la bola aguantant-la amb els dits d’una mà i, amb l’altre, utilitzeu els dits per doblar-la i la palma per estrènyer-la cap a abaix i estirar-la cap a fora. Gireu un quart i repetir el procés. Continueu amassant fins que la barreja sigui suau i elàstica. Emboliqueu-la amb un drap de cotó o amb paper film i deixeu-la reposar 20 m.

Estirar amb el corró
1. Traieu la massa del drap o film, enfarineu la superfície de treball i torneu-la a amassar una volta. Després premseu-la amb la palma d’una mà fins a formar un disc rodó. Amb el corró comenceu a estirar la massa sense arribar a les vores, doneu un quart de volta i repetiu fins que tingui un gruix de 6 mm.
2. Procediu a una segona estirada, aquest cop aguantant la massa per la vora més propera amb els dits d’una mà mentre s’utilitza el corró amb la palma de l’altra per estirar-la suaument fins aconseguir enrotllar-la completament en el corró. Gireu el corró amb la massa enrotllada un quart de volta i desenrotlleu-la. Repetiu el procés fins completar la volta.
3. Acabeu d’estirar la massa, ara rodant el corró amb les palmes de les dues mans cap a davant i cap enrere fent formes de W. Quant ja estigui estirada, enrotlleu-la en el corró, voltejar la cara amb l’ajut del corró, desenrotllar-la i repetiu el procés. Fet així, quedarà transparent. Deixeu-la sobre un drap de cotó perquè s’assequi.

Estirar a màquina
Si us aficioneu a fer pasta pot ser interessant adquirir una màquina tipus Imperia, millor amb motor per tenir les mans lliures. En aquest cas, repartiu la bola de massa en peces d’uns 50 g i emboliqueu-les amb paper film.
1. Agafeu una peça i amb els corrons de la màquina enla posició més oberta, passeu-la per la màquina. Dobleu la massa com si fos un tríptic, i torneu-la a passar amb els plecs als costats. Repetiu-ho dues o tres vegades fins a deixar-la llisa. Feu el mateix amb cada una de les altres peces. Deixeu la massa estirada al cotó.
2. Reduïu l’amplada que separa els corrons en una posició i passeu una vegada totes les peces. Deixeu-les de nou sobre el cotó. Reduïu l’amplada una altra posició i torneu a passar totes les peces. Repetiu fins arribar a la posició més fina. Necessitareu molt espai ja que la massa s’estira fins a quedar transparent en la darrera posició. Deixeu-la sobre el cotó perquè s’assequi.

Tallar a mà
Enrotlleu la massa formant un rotlle pla d’uns 5 cm d’ample i talleu-lo transversalment a l’amplada desitjada. Un altre opció és utilitzar un tallador dentat de pasta sobre la massa estirada per així aconseguir vores serrades.

Tallar a màquina
Amb l’Imperia vénen accessoris per tallar la pasta de moltes formes.

Farcir la pasta
FOTO 4. Feu servir la imaginació per farcir la pasta de maneres diferents.

_ Sara


Cocció
La proporció per a 500 g de pasta és de 4 litres d’aigua i una cullerada de sal. És imprescindible afegir-hi sal; si no, tot el gust de la pasta se n’anirà a l’aigua de cocció i aconseguireu un caldo de pasta que llençareu pel forat de l’aigüera, i una pasta que haurà perdut gust! La pasta fresca necessita molt poc temps de cocció, entre un i quatre minuts segons el gruix i l’amplada.
1. Bulliu l’aigua, afegiu-hi la sal i després tota la pasta alhora. Remeneu per evitar que s’enganxi.
2. Quant la pasta estigui “molt al dente” es pot, o no, deixar un minut més per que estigui “al dente”.
3. Coleu immediatament la pasta. No esbandiu mai la pasta, perdria el midó tant necessari perquè s’hi adhereixi la salsa!
4. Afegiu la pasta a la paella o al bol que conté la salsa. Si la recepta demana saltejar-la o tapar-la dos minuts, millor deixeu-la “molt al dente”.

_ Dave

1 comment on “Recepta ràpida per fer una bona pasta casolana a l’ouAdd yours →

  1. Vàrem descobrir El Ficus per casualitat, va ser una experiència molt agradable.

    La dedicació dels propietaris i la qualitat del producte tan ben elaborat, van ser molt estimulant.

    Es una manera diferent de presenta les seves propostes, molt acurades, en uns horaris i dies limitats que es fan desitjar, en un ambient relaxat i en una atenció que deixa entreveure la passió que i posant.

    Molt recomanable, repetirem

    Caterina

    10/11/2013

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *